Editura
Autori
Contact
0 produse in cos  

Teoria probabilitatilor

Umbra
Teoria probabilitatilor Autori: Bontaş Silvia
Colectia: Manuale. Tratate. Monografii
ISBN: 978-973-8470-99-6
Pagini: 128+viii
An aparitie: 2007
Descriere scurta: Note de curs si de seminar

Teoria probabilităţilor studiază anumite clase de fenomene desprinse din realitatea concretă: fenomenele aleatoare. Studiul matematic nu se aplică nemijlocit acestora, ci unor modele care, reţinând numai caracteristicile esenţiale, comune tuturor fenomenelor dintr-o anumită clasă, creează o imagine abstractizată a realităţii şi un cadru adecvat rationamentelor matematice.

Cursul de Teoria probabilităţilor constituie o componentă importantă a culturii matematice a viitorilor ingineri. Numărul restrâns de ore acordate predării impune existenţa unui material scris, cu ajutorul căruia studenţii să aprofundeze cunostintele dobandite la curs. 

Lucrarea este structurată pe două  capitole, unul teoretic şi altul aplicativ, care tratează principalele rezultate ale teoriei probabilităţilor. Un interes aparte pentru ingineri îl reprezintă paragrafele referitoare la generarea numerelor aleatoare şi la indicatorii de fiabilitate.

Intenţia autorului a fost aceea de a îmbina rigoarea matematică cu aspectele intuitive şi cu aspectele practice. Rezultatele teoretice sunt susţinute de numeroase exemple şi aplicaţii. Se dau observaţii şi interpretări care ajută la însuşirea noţiunilor.